2011. március 10., csütörtök

Narancsos-mákos szappan kakaóvajjal


Újból elővettem a frissen centrizett sárgarépalevet, kakaóvajat. Normál és száraz bőrre készült ez a kellemes narancs illatú szappan, ami az egész mákszemeknek köszönhetően gyengéden masszírozza is a bőrt, javítva ezzel a közérzetünket és a bőr vérellátását!

A sárgarépa fontos jellemzője a magas karotintartalom. A karotin az A-vitamin provitaminja, mely enyhe színezőanyag.A béta karotinnak nagyon fontos hatása van a ráncosodás megelőzésében, hiszen közömbösíti a ráncosodás legfontosabb okait: megelőzi a bőr kiszáradását, védi az UVA sugarak ellen. Szabályozza a faggyú és verejték mirigyeket valamint a hajnövekedési ciklust. Felgyorsítja az új sejtek termelődését, védi a külső bőrréteget és megelőzi a haj töredezését. A répa bioflavoniodokban is gazdag (olyan vegyületek, melyek védik és erősítik a szervekben a C vitamin hatását), és még tartalmaz bórt, kalciumot, rezet, vasat, cinket.
Nem véletlenül hallani annyiszor nyár elején, hogy együnk minél több sárgarépát, hiszen így elkerülhető a leégés és bőrünk kevésbé szárad vagy foltosodik.

A kakaóvajat a legjobb nedvesítőnek is nevezik. Évszázadok óta használják a bőr puhaságának megőrzésére. Egyike a legstabilabb, magasan koncentrált zsíroknak, amely testhőmérsékleten olvad és azonnal felszívódik a bőrben. Magas E vitamin tartalma van.
A kakaóvajat gyakran ajánlják ekcéma és dermatitis kezelésére.
Védőréteget képez a környezet és a bőr között és segíti a nedvesség megtartását.
Terhes nők régóta használják a kakaóvajat a terhességi csíkok megakadályozására, és a kellemes illatú anyag számtalan más, bőrön alkalmazott készítményben is megtalálható. Gyakran alkalmazzák aromaterápiás masszázshoz a relaxáció és jóérzés elősegítésére.

A narancs illóolaj gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és enyhén nyugtató hatású. Nem allergizál!
Érési idő min. 4 hét!

2 megjegyzés:

Kati írta...

Gyönyörűséges, nyáridéző!

bsbori írta...

Nyammmmmm.............
Ezt simán megenném, ha nem szappanba lenne:)))
Nagyon csini és jól hangzik az összetétel:)))!