2011. február 4., péntek

Antibakteriális kényeztetés mangó vajjal



Már két hete szemezek az indigómmal, hogy mihez is lehetne felhasználni. Aztán végül is ez kerekedett belőle: Egy antibakteriális szappan száraz bőrre tejjel, mangóvajjal .
Most a szappanom alapja is más egy kicsit, mert a kókuszvaj és ricinus mellé földimogyoró olajat használtam.

A földimogyoró olaj bőrtápláló, a bőr szárazságát enyhítő és a bőr rugalmasságát fokozó hatású. Valamennyi bőrtípusra használható alapolaj, melyhez az összetettebb kozmetikai és terápiás hatás elérése céljából más olajokat is hozzá szoktak adni, de ekcémás bőr és halbőr jellegű elváltozások kezelésére, ill. kozmetikai készítmények vivő- és hatóanyagaként is gyakran használják.

A mangóvaj a kakaóvajhoz és a shea vajhoz igen hasonló, bár zsírsav-összetétele némiképp különbözik. Telített és telítetlen zsírsav aránya közel egyenlő, jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, vitaminokat, valamint esszenciális zsírsavakat. A mangóvaj használatával rugalmasabbá, egészségesebbé válik a bőr. Álatalános testápolásra, illetve a száraz bőr okozta kellemetlen, viszkető tünetek enyhítésére javasoljuk. A shea vajhoz hasonlóan ekcéma és pikkelysömör kezelésére jól használható. Kisebb sebek gyógyítására, bőrkeményedések puhítására szintén javasolt használata.

Az eukaliptusz olajnak enyhén kámforos illata van, fertőtlenítő hatása mellett frissíti az embert és kedvezően hat az idegrendszerre. (5 éves kor alatt nem ajánlott)

A teafaolaj antimikrobiális hatású, gyulladáscsökkentő , fertőtlenítő. Hatásos a gombás fertőzésekkel szemben.


Ő pedig Karamella,
, édesanyám jersey fajtájú kistestű tehene. Az ő teje gazdagítja még ezt a szappant, hogy a lehető legtáplálóbb legyen. Ez a fajta úgynevezett ipari tejet állít elő, ami azt jelenti, hogy sokkal magasabb a fehérje és zsírtartalma, mint a "hagyományos" tehéné, így több vajat, túrót, tejterméket lehet belőle előállítani. Ez csak egy kis kitérő volt.

A tej alkotói tejzsírból, tejfehérjéből, tejsavból, létfontosságú vitaminokból, ásványi anyagokból és nyomelemekből állnak. Mindezek kívülről védik a bőrt, aktiválják a vérkeringést, megtartják a nedvességét és élénkítik a kollagén és elasztinrostképződést - ez mindmind fontos az arcbőr számára, hogy szép és sima legyen. Legértékesebb eleme a tejsav, amelynek hámlasztó és bőrmegújító hatása van, a tejsavó stabilizálja a bőr savak elleni természetes védőrétegét. A tejben található sok fehérje, kalcium, lecitin és zsír kiválóan táplálja a száraz bőrt.

10 megjegyzés:

Edina írta...

Júúúúúújj Gizus!
Ez őrület! Nagyon szép!!!!!!

Alma írta...

Nagyon szép lett!:)

bsbori írta...

Miért is nem lepődöm meg:)
Hihetetlen léptékben fejlődsz minden szempontból. Honnan ez a rengeteg energia? :)))
Gyönyörűséges a szappanod.

Gizus írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm! Már ezért is megéri szappant csinálni! Kísérletező típus vagyok! Szeretem én kijárni az utamat! A recepteket is magam ötlöm ki, de természetesen szoktam tanácsot kérni! És itt meg is köszönöm mindenkinek, aki segít!!!

Névtelen írta...

Szia Gizus!

Ezt a mintát is nagyon jól elkaptad. Szerintem szerencse is kell hozzá, de tény, hogy egyre gyönyörűségesebbek a szappanjaid!
Üdv,

Gizus írta...

Köszi!
Izgatott is voltam, amikor elkezdtem felvágni! Mind más és más!

Edina írta...

Nem sikerült rózsaformát vennem, se szivecskéset.. El is vagyok keseredve nagyon.
Volt egy csomó kiskuglóf, napraforgó alakú-de ezek már nekem mind vannak. És ráadásul 800 ft volt egy 6 darabos forma..

Mesi írta...

Én is játszanék :)

ekszerlada írta...

Juj,gyönyörű,!!! Ez kis KAramellás beszámoló,nagyon tetszett,mert nagyon szeretem az állatokat!Én szívesen olvasok minden hasznos dolgot róluk,szal én nem bánom,ha mindig írsz valamit róluk.:)

Horváth Viktor írta...

egy kis szakma Gizus mester?!!!

Jók ezek a szappanok lehet venni is???