A sárgarépa fontos jellemzője a magas karotintartalom. A karotin az A-vitamin provitaminja, mely enyhe színezőanyag.A béta karotinnak nagyon fontos hatása van a ráncosodás megelőzésében, hiszen közömbösíti a ráncosodás legfontosabb okait: megelőzi a bőr kiszáradását, védi az UVA sugarak ellen. Szabályozza a faggyú és verejték mirigyeket valamint a hajnövekedési ciklust. Felgyorsítja az új sejtek termelődését, védi a külső bőrréteget és megelőzi a haj töredezését. A répa bioflavoniodokban is gazdag (olyan vegyületek, melyek védik és erősítik a szervekben a C vitamin hatását), és még tartalmaz bórt, kalciumot, rezet, vasat, cinket.
Nem véletlenül hallani annyiszor nyár elején, hogy együnk minél több sárgarépát, hiszen így elkerülhető a leégés és bőrünk kevésbé szárad vagy foltosodik.
A kakóvaj kifejezett zsírozó és filmképző hatású, ezért elsősorban a száraz bőr ápolószere.
A mandarin illóolaj nyugtató és dezodoráló hatású, közkedvelt illat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése